Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Portfolio

> Työsuunnitelma <


Päiväys: 6.10.2019

Miksi valitsit kyseisen tehtävän?

Kartta kiinnitti tehtävistä ensimmäisenä huomioni. Karttoja on monenlaisia; on tähtikarttoja, maastokarttoja, lämpökarttoja, pelejä varten piirrettyjä karttoja, aarrekarttoja... listaa voisi jatkaa varmasti vaikka kuinka pitkälle. Valintaan vaikuttaa vahvasti myös ajatukseni siitä, että ihminen on kartta, ja ihmisen kartta kertoo kyseisen ihmisen tarinaa.

Mitkä ovat työskentelysi tavoitteet ja päämäärät?

Haluan tehdä työn valmiiksi määräaikaan mennessä ja olla tyytyväinen lopputulokseen. Haluaisin myös työtäni tehdessä parantua tulla paremmaksi kuvalliseksi tarinankertojaksi sekä liittämään omia fiktiivisiä tekstejäni kuvien tapahtumiin.

Mitä haluat kertoa? Mitä haluat tutkia?

Työni aikana tahdon ammentaa omaa ajatustani siitä, millainen ihmisen kartta voisi olla. Haluan myös tutkiskella ajatusta siitä, miten pienikin muutos ihmisen elämässä voi muuttaa sitä kokonaan; tai olla muuttamatta. Jokainen "maamerkki", eli kohta josta kartan kuvituskuva tulee esiin, on jonkinlainen muisto, todellinen tai sellainen, joka olisi voinut tapahtua jos asiat olisivat menneet eri tavalla.

Millaisia ilmaisukeinoja ja tekniikoita aijot käyttää?

Työssäni tulen luonnostelemaan ainakin osan kartan kuvista käsin, jotka myöhemmin teen loppuun PaintTool SAI- ohjelmistolla. SAIn lisäksi käytän mahdollisesti myös ohjelmistoja Gimp ja FireAlpaca. Tulen käyttämään työssäni myös sitä varten luomaani nettisivua ja HTML-koodinpätkiä saadakseni kartasta interaktiivisen. Olen käyttänyt tietokoneella työskennellessäni lähinnä piirtopöytääni, Wacum Intuos Pro M.

Mikä kuvataiteen tai muu visuaalisen kulttuurin ilmiö liittyy työskentelyysi?

Media ja tietotekniikka kehittyvät, ja samalla tavat katsella taidetta muuttuvat museoissa käymisestä omalta kotikoneelta selailemiseksi. Vaikka Image Map ei ole tietokoneiden kannalta ajateltuna erityisen tuore keksintö, on interaktiivisuuden hyödyntäminen omassa työskentelyssäni uutta. Myös digitaalinen piirtäminen ja maalaaminen tulevat voimakkaasti olemaan osa työskentelyäni, teenhän lopulta lähes kaiken työn tietokoneella. 

 

> Ajankäyttösuunnitelma <

Ollakseni rehellinen, olen todella huono luomaan suunnitelmia ajankäytölleni. Alkuperäinen ajatukseni saada työ valmiiksi ennen joulua oli realistinen siihen asti, että otin itselleni liiallisen ahdistuksen kierteen työn suorittamisesta. Lopullinen määräaika ei tuntunut pahalta, kunnes tajusin kuinka vähän aikaa minulla on joululomalla. Ensimmäisen viikon olin lähes kokonaan muualla kuin kotona, ja toisella viikolla päätin ottaa itseäni niskasta kiinni niin kuvataidediplomin kuin muutaman muun kouluaineen esseiden kanssa. Tämä holtiton suunnittelu ja ajan käyttö lopulta sotki suunnitelmiani työtäni varten ja aiheutti jopa unettomuutta, jonka on parempi toimia itselleni muistutuksena myöhemmin siitä, miten käy, jos ei suunnittele kunnolla.

Työn tekeminen lopulta painottui joulukuulle ja tammikuun alulle, ja aikaa kului yhteensä 32 tuntia, joka on vähemmän, kuin mitä aluksi ajattelin aikovani käyttää työhön. Toki pois suunnitelmistani tippui deadlinen lähestyessä muunmuassa äänimaisemaa tietyille kuville, sekä karttakuvan muuttaminen animoiduksi gifiksi.

 

> Työn suunnitteleminen + visuaalista kulttuuria <

Käytin todella monta oppituntia työni suunnittelemiseen ja mietiskelemiseen, ennen kuin pääsin aloittamaan koko työtä. Työn aloittamisen myöhäisyys johtui osittain myös siitä, että itsepäisesti päätin haluta tehdä suurimman osan työstäni SAIlla, joka on minulle ennestäänkin tuttu ohjelma, mutta jonka sain ostettua tietokoneelleni vasta noin puolivälissä jaksoa. Toinen hidastava seikka on se, että hankin ohjelmiston vain pöytäkoneelleni enkä läppärilleni, joka esti virallisesti työskentelemisen koululla. Työn pitkään suunnitteleminen kuitenkin sai ajatukseni selkeiksi, vaikka alusta lähtien minulla olikin tietynlainen kuva mielessäni siitä, miten työ toimisi. Olin myös alusta lähtien varma siitä, etten yhdistäisi teosta omakuvaan, vaan käyttäisin "ihmisenäni" erästä hahmoani, josta on vuoden 2019 aikana kehkeytynyt yllättävän tärkeä ja yksi hahmoista, joita piirrän eniten.

Työtä suunnitellessani yritin kovasti hakea, löytäisinkö mistään sen tyyppistä kuvaa kuin olin itse tekemässä, mutta lopulta päädyin nielemään tappioni ja todeta, etten ainakaan osannut hakea oikeilla hakusanoilla. Sen sijaan löysin kaksi taiteilijaa, jotka tavalla tai toisella hyödynsivät ihmistä tai muistoa ja karttaa teoksissaan. Nämä taiteilijat ovat Ed Fairburn sekä Silja Rantanen. Fairburn käyttää karttoja piirtääkseen niiden päälle yleensä ihmisten kasvoja, kun taas Silja Rantasen karttatyöt ovat abstrakteja muistikarttoja. Molempien työt ovat kaukana siitä, mitä itse havittelin takaa, mutta samalla sisältävät elementtejä siitä, mitä oma työni voisi olla.

 

> Luonnoksia ja työn etenemisprosessia <


Kuva 1: Aukeama, jolla aluksi suunnittelin diplomityötä eteenpäin ja pistin ideoita ylös.


Kuva 2: Luonnoksia, joista lopulta vain yksi pääsi viralliseen työhön mukaan. Se on sääli, koska pidin myös noista kahdesta muusta
luonnoksesta kovasti.
Kuva 3: Uuden hahmon luomista Noahin päänmenoksi diplomityötä varten. Pyynnöstäni ystäväni loi designin, jota yritin jälkeenpäin
piirtää omalla tyylilläni.


Kuva 4: Skannattu (ja rajattu) luonnos vihostani.
Kuva 5: Tietokoneella piirtämäni luonnos.


Kuva 6: Erään kartan kuvituskuvan päälle rakennettua interaktiivisen kartan kokeilemista.
Alkuperäinen suunnitelmani oli, että työssä olisi vain kahden värisiä tähtiä, mutta miettiessäni työtä
pidemmälle päädyin siihen lopputulokseen, että niitä tarvitsee olla enemmän.


Kuva 7: Tähtien värien selitykset karttakuvassa ennen lopullista versiota. 

Tapahtunut on nimensä mukaisesti jo tapahtunut asia Noahin elämässä, jonka hän itse muistaa. 
Olisi voinut tapahtua on tapahtuma, joka on ollut mahdollista tapahtua, mutta jonka Noah on välttänyt tavalla tai toisella, esimerkiksi elämänvalinnoillaan tai perheensä taustalla. 
Mahdollista tapahtua on kohta, jota ei ole mahdollista avata kartalla. Tämä johtuu siitä, että ihminen oppii jatkuvasti uusia asioita niin itsestään kuin ympäristöstään, ja tämä pitää ensin niinsanotusti "löytää" kaikkien tapahtumien joukosta. 
??? on asia, joka on tapahtunut, mutta Noah ei muista sitä. Tämä johtuu siitä, ettei ihminen pysty muistamaan jokaista tapahtunutta asiaa, ja jotkin asiat siirtyvät pois muistista uusien tilalta.


Kuva 8: Eräs diplomityöni virallisista kuvista. Inspiroiduin piirtämään kuvaa muistaessani mainoksen Nalleretki - turvasuunnitelma.
Kuva 9: Luonnos, jonka ei pitänyt päätyä teokseen lainkaan, mutta Gimpissä sitä hieman käytettyäni päätin muuttaa mieleni.
Luonnoksenomainen piirros onkin enemmän sellaista, mitä olen totutnut tekemään, vaikka käytänkin tietokonetta paljon teoksieni kanssa.

Tästä pääsee katsomaan soittolistaa, jolta löytää nopeutettuja videoita joidenkin piirroksieni tekoprosessista

 

> Itsearviointi <

Suunnitteleminen on aina ollut heikko kohtani, ja samaan Akilleen kantapäähän olin kaatua tälläkin kertaa. Vaikka kartassa on muutama kuva, joihin en ole erityisen tyytyväinen, olen yrittänyt vähentää itsekriittisyyttäni ja antanut kyseisten kuvien kuitenkin olla paikoillaan, vaikkeivät ne mielikuviani vastaakaan. Olen erityisen iloinen siitä, miltä hääkuva näyttää, ja pidän tunnelmasta kuvassa, jossa Noah ja Devi ovat lapsia. Olen myös ihan tyytyväinen niiden tekstien kanssa, jotka kirjoitin joidenkin kuvien alle taustoittamaan tarinaa. Olisin suunnittelun lisäksi voinut parantaa itsekuria työn kanssa. Interaktiivisesta "ihmisen muisto"-kartasta pidän ideana, ja saatan ehkä joskus myöhemmin kierrättää sitä.

 

> Lähdeluettelo <

> edfairburn.com
> anhava.com/artists/silja-rantanen/
> www.youtube.com/watch?v=KGJ6vCqb1kk
> theinspirationgallery.com
> kaikki kuvat: omiani

©2020 Map of Noah - suntuubi.com